PL EN
Dr Green

Jak prawidłowo wykonać ocenę przezimowania zbóż i rzepaku.

Przygotowanie roślin do testu oceny przezimowania

Losowej analizie poddajemy rośliny z miejsc budzących wątpliwości. Na polu powyżej 5 ha pobieramy rośliny z 8 miejsc. Z każdego miejsca pobieramy od 10 do 20 roślin, tak aby nie uszkodzić korzenia oraz liści.

Widok roślin po pobraniu i oczyszczeniu z gleby.

Należy usunąć nożyczkami lub innym ostrym narzędziem wszystkie pędy na wysokości 2-4 cm, powyżej korzenia. Pozostawiamy 1 cm systemu korzeniowego.

Tak przygotowane rośliny, umieszczamy na gazie, bibule itp. i zawijamy je do środka. Następnie układamy na płaskim naczyniu, zwilżając delikatnie wodą. Naczynie umieszczamy w pomieszczeniu o temp. 22-25°C na okres  do 24 godzin.

 

Ocena przyrostu tkanki źdźbła oceniamy po 24 godzinach.

Podział na kategorie żywotności roślin:

Stan roślin Długość przyrostu tkanki źdźbła
Rośliny nieżywe Bez przyrostu
Rośliny słabe 3 - 4 mm
Rośliny z dobrym wigorem 5 - 9 mm
Rośliny z bardzo dobrym wigorem powyżej 10 mm

 

Ocena stanu wigoru roślin po 24 godzinach: przyrost tkanki źdźbła po 1cm – u roślin z silnym wigorem.

 

Ocena stanu wigoru roślin po 24 godzinach: brak przyrostu tkanki źdźbła – rośliny martwe!

 

 

Ocena przezimowania rzepaku

Uszkodzenia roślin rzepaku po zimie.

Zniszczone liście rozetowe: spadek plonu o ok. 10 %

Uszkodzenie stożka wzrostu: spadek plonu o 25 - 30 %

Uszkodzenie szyjki korzeniowej: likwidacja plantacji

Uszkodzony korzeń poniżej 12 cm od szyjki korzeniowej: max plon rzepaku ok. 2,0 t/ha

Przemrożony korzeń poniżej 20 – 25 cm: bez widocznego wpływu na rozwój wiosenny

Przemrożenia roślin rzepaku

Ewidentne uszkodzenie części korzenia przez mróz. Korzeń staje się miękki oraz włókna całego korzenia rozwarstwiają się. Widać średnio-zaawansowany proces gnilny!

Część rośliny Maksymalny spadek temperatur [°C]
Rozeta liści - 25 (silnie rozwinięta roślina mniej wytrzymała)
Stożek wzrostu korzeni - 6
Pąki kwiatowe - 8
Kwiaty 0
Nalewanie nasion max temperatura + 35

 

Schemat wykonania nacięć na roślinie rzepaku.

Spreparowany rzepak

Ocena stanu przezimowania przeprowadzamy po 7 dniach przechowywania spreparowanych roślin w temperaturze 22 – 25 C w warunkach 90% wilgotności powietrza z dostępem do światła

Żywe rośliny są gdy:

Koszyk został zaktualizowany
Technologia została zmieniona
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij