dr green
dr green
19.12.2018

Mrozoodporność rzepaku

 

Jak zabezpieczyć rzepak przed skutkami działania niskich temperatur i podnieść jego mrozoodporność?
W tym celu przeprowadziliśmy doświadczenie laboratoryjne w którym rzepak ozimy odmiany Sherlock wysialiśmy w wazonach produkcyjnych na glebie III klasy, a następnie w fazie 8 liści:
- część roślin nawoziliśmy dolistnie nawozem Dr Green Rzepak (2 kg/ha)- Technologia I,
- na części roślin aplikowaliśmy dolistnie nawóz Dr Green Rzepak (2kg/ha) + Dr Green Quality (2kg/ha)- Technologia II,
- a na części roślin nie zastosowaliśmy nawożenia dolistnego (Kontrola).

10 dni po wykonaniu nawożenia dolistnego wszystkie obiekty doświadczenia umieściliśmy na 48 godzin w komorze niskich temperatur, gdzie temperatura sięgała -20°C. Symulowaliśmy w ten sposób wystąpienie dużego mrozu bez okrywy śnieżnej.

Jak rośliny rzepaku poradziły sobie z tak niską temperaturą?

72 godziny po wyciągnięciu z komory niskich temperatur rośliny rzepaku: 
- bez nawożenia dolistnego (Kontrola) odznaczają się pomarańczowo-brązowym stożkiem wzrostu świadczącym o jego przemarznięciu i uszkodzeniu mrozowym, szyjka korzeniowa jest miękka, a skórka z tkanką korkową łatwo odchodzi od korzenia.
- nawożone dolistnie mikroelementami Dr Green Rzepak (Technologia I) w połączeniu z Dr Green Quality (Technologia II) charakteryzują się zielonym i jędrnym stożkiem ze ściśle przylegającą skórką świadczącym o zachowanym wigorze roślin i odpornością na zadaną, niską temperaturę. Szyjka korzeniowa jest zdrowa i twarda, koloru jasnego.

Co zatem zrobić, aby Twój rzepak przetrwał zimę? Zastosuj nawożenie technologią Dr Green i zabezpiecz swój rzepak przed negatywnym skutkiem działania niskich temperatur.

Więcej informacji: Dr Green Rzepak

 

 

 

 

 

 

 

Koszyk został zaktualizowany
Technologia została zmieniona
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij