dr green
dr green

pH gleby - co o odczynie gleby powinien wiedzieć każdy rolnik?

Jest wiele czynników, które mają ogromny wpływ na jakość gleby, a w konsekwencji na jakość plonów. Jednym z najważniejszych jest odczyn gleby, którego wartość określa, jaka jest dostępność wszystkich składników odżywczych dla roślin. 

Odczyn gleby a wartość pH

W tabeli nr 1  przedstawiamy odczyny gleby z przypisaną do nich wartością pH.

Odczyn

Wartość pH

Silnie kwaśny

<4,5 

Kwaśny

4,5-5,5

Lekko kwaśny

5,6-6,5

Obojętny

6,6-7,2

Zasadowy

>7,3

 

Optymalne pH dla większości roślin oscyluje w przedziale od 5,5-7,5 (lekko kwaśny – obojętny). Na glebach o pH poniżej 5,0 (nadmierna kwasowość) pojawia się bardzo dużo aktywnego glinu i manganu. Te pierwiastki powodują, że korzenie roślin nie mogą w pełni się rozwijać. System korzeniowy zostaje zredukowany, skutkiem czego rośliny słabiej rosną, mają ograniczoną możliwość pobierania wody i składników pokarmowych z gleby. Obserwuje się, że takie rośliny są dużo mniejsze i mają liczne przebarwienia na liściach i łodygach. Każda roślina uprawna potrzebuje odpowiedniego pH, aby mogła się dobrze rozwijać. 

Odpowiedni zakres pH dla upraw

W tabeli nr 2 przedstawiamy odpowiedni zakres pH dla każdej uprawy. 

Roślina

Zakres pH

Rzepak

6,0-7,0

Pszenica

6,0-7,5

Żyto

4,0-6,5

Pszenżyto

5,0-7,0

Jęczmień

6,0-7,5

Kukurydza

5,5-7,0

Burak cukrowy

6-7,5

Ziemniak

4,0-6,5

 

Jedynie żyto i ziemniak wykazują tolerancję na niskie pH, reszta upraw potrzebuje natomiast optymalnego odczynu. Dlatego przed siewem warto sprawdzić, jakie pH gleby mają nasze pola, aby rośliny miały pełną możliwość rozwoju, a my spokojną głowę, że proces rozwoju przebiega prawidłowo.

Odczyn gleby możemy sprawdzić na kilka sposobów: 

Pierwsza z nich to samodzielne pobranie próbki gleby i dostarczenia jej do okręgowej stacji chemiczno-rolniczej, gdzie za pomocą chemii mokrej zostanie ona sprawdzona pod kątem zawartość składników. Druga to zakupienie służącego do tego celu urządzenia bądź produktu - jest ich obecnie bardzo dużo na rynku. Są to m.in. : 

 

pH gleby pod warzywa

Warzywa i inne uprawy rosną i plonują dużo lepiej przy określonym pH ziemi.  Należy pamiętać, że zanim będziemy chcieli posiać, posadzić pierwsze swoje warzywa, musimy odpowiednio przygotować do tego glebę. 

Warzywa, które rozwijają się w nieodpowiednim dla nich pH, bardzo często głodują i nie są w stanie pobrać składników pokarmowych z ziemi. Mimo tego, że podłoże zostało wcześniej bardzo dobrze nawożone i podlewane, to warzywa i tak rosną słabo, a czasami nawet obumierają.

Większość warzyw potrzebuje gleby o odczynie lekko kwaśnym lub obojętnym (6-7 pH). Należy jednak pamiętać, że sam odczyn nie wystarczy. Ważne są także, nawozy doglebowe, które mają znaczący wpływ na rozwój. 

 

 Wymagania poszczególnych warzyw co do pH gleby

Szczegółowe wymagania warzyw odnośnie do pH, przedstawiamy w tabeli poniżej: 

Warzywo

pH gleby

Marchewka

6,0-7,0

Seler

6,5-7,5

Por

6,5-7,5

Pietruszka

6,5-7,5

Groszek zielony

6,5-7,0

Fasolka szparagowa

6,0-7,0

Bób

6,2-7,0

Burak ćwikłowy

6,0-6,8

Kalafior

6,0-6,7

Brokuł

6,2-7,0

Cebula

6,5-7,0

Kapusta Biała

6,5-7,3

Pomidor

5,5-7,0

Sałata

6,0-7,5

 

Gdy już zbadaliśmy podłoże i wiemy dokładnie, jaki ma ono odczyn i zawartość składników pokarmowych, możemy przystąpić do działania, które pozwoli obniżyć bądź podwyższyć pH gleby pod warzywa.

Jeżeli wystąpi problem ze zbyt wysokim pH, musimy przekopać ziemię i wymieszać ją z nawozem zakwaszającym, obornikiem ptasim bądź z kwaśnym torfem. 

Przy zbyt niskim pH należy przeprowadzić wapnowanie gleby, przekopać ją i wymieszać np. z kredą nawozową, wapnem magnezowo-tlenowym lub z dostępnymi na rynku nawozami do odkwaszania gleby. Świetnym rozwiązaniem jest również wapno granulowane zmieszane ze ścierniskiem. Musimy jednak pamiętać, że efekty będą widoczne dopiero po kilku miesiącach ze względu na to, że wapno bardzo wolno przemieszcza się w glebie. 

Należy pamiętać, że po wykonaniu wapnowania nie wolno siać i sadzić roślin. 

Rodzaje nawozów obniżających i podwyższających pH gleby

Jeżeli chodzi o zmianę pH gleby dla roślin uprawnych, wyróżniamy dwie możliwości zastosowania nawozów do:

 

Reasumując, wymagania gleby są wysokie, natomiast jeżeli pamiętamy o wszystkich aspektach, możemy liczyć na zdrowy i dobry plon. Pamiętajmy jednak, że nawet przy zachowaniu wszystkich czynności agrotechnicznych nie możemy zapomnieć o najważniejszym czynniku, a mianowicie o warunkach atmosferycznych.

Koszyk został zaktualizowany
Technologia została zmieniona
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij