PL
EN RU
dr green
01.02.2024

Podsumowanie plonów 2023 - pszenica ozima

PODSUMOWANIE PLONÓW pszenicy ozimej w sezonie 2023 po zastosowaniu technologii DR GREEN

W wyniku długoletnich badań i doświadczeń opracowaliśmy plan nawożenia dolistnego pszenicy ozimej. Sprawdzona technologia DR GREEN pozwoliła na uzyskanie na polach naszych klientów plonów pszenicy ozimej na poziomie 7,79 t/ha!

Sprawdziliśmy jak kształtuje się wysokość plonu pszenicy ozimej nawożonego dolistnie technologią DR GREEN w stosunku do uprawy kontrolnej, w której nie zastosowano nawożenia dolistnego.

Na podstawie danych z sezonu 2023:

 

Na poniższych infografikach prezentujemy uzyskane z poszczególnych województw dane, które pozwoliły nam podsumować plony pszenicy ozimej w sezonie 2023:

   

JAK SKUTECZNIE ZWIĘKSZYĆ ZYSKI Z UPRAWY PSZENICY OZIMEJ?

Przyrost plonów pszenicy ozimej na poziomie 0,57 t/ha uzyskano po zastosowaniu planu nawożenia dolistnego DR GREEN:

1. Pierwszy zabieg dolistny należy wykonać jesienią w fazie 3-4 liścia, stosując: 1 kg/ha DR GREEN ZBOŻA + 1 kg/ha DR GREEN QUALITY.

UPRAWA ZYSKUJE:

SUMA WNIESIONYCH PIERWIASTKÓW: 1055,5 g/ha (Mn – 80 g/ha, Fe – 60 g/ha, Cu – 50 g/ha, Zn – 20 g/ha, B – 5 g/ha, Mo – 0,5 g/ha, P2O5 – 500, K2O – 340).

2. Drugi zabieg dolistny należy wykonać wiosną między fazą krzewienia, a strzelania w źdźbło, stosując: 2 kg/ha DR GREEN ZBOŻA + 1 kg/ha DR GREEN START.

UPRAWA ZYSKUJE:

SUMA WNIESIONYCH PIERWIASTKÓW: 1151,5 g/ha (Mn – 160 g/ha, Fe – 120 g/ha, Cu – 100 g/ha, Zn – 40 g/ha, B – 10 g/ha, Mo – 1  g/ha, N – 120 g/ha, P2O5 – 600).

3. Trzeci zabieg dolistny należy wykonać wiosną w fazie pojawienia się liścia flagowego, stosując: 1 kg/ha DR GREEN ZBOŻA + 1 kg/ha DR GREEN ENERGY.

UPRAWA ZYSKUJE:

SUMA WNIESIONYCH PIERWIASTKÓW: 715,5 g/ha (Mn – 80 g/ha, Fe – 60 g/ha, Cu – 50 g/ha, Zn – 20 g/ha, B – 5 g/ha, Mo – 0,5  g/ha, N – 100 g/ha, K2O – 400).

 

Warto sprawdzić efekty i przeliczyć możliwe zyski z przyrostu plonu pszenicy ozimej we własnej uprawie: https://www.dr-green.pl/zboza-nawoz

Koszyk został zaktualizowany
Technologia została zmieniona
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij