PL
EN RU
dr green
01.02.2024

Podsumowanie plonów 2023 - rzepak

PODSUMOWANIE PLONÓW rzepaku w sezonie 2023 po zastosowaniu technologii DR GREEN

Nie mamy wpływu na warunki pogodowe lub poziom cen skupu płodów rolnych. Natomiast to na co mamy wpływ to m.in. wybór sprawdzonych nawozów dolistnych, które finalnie mają także wpływ na wyniki plonowania i opłacalność uprawy.

Sprawdziliśmy jak kształtuje się wysokość plonu rzepaku nawożonego dolistnie technologią DR GREEN w stosunku do uprawy kontrolnej, w której nie zastosowano nawożenia dolistnego.

Na podstawie danych z sezonu 2023:

 

Dane na podstawie których opracowano podsumowanie plonów rzepaku w sezonie 2023 prezentujemy na poniższych infografikach:

   

CO ZROBIĆ, BY UPRAWA RZEPAKU STAŁA SIĘ BARDZIEJ OPŁACALNA

Osiągnięcie przyrostu plonów rzepaku na poziomie 0,53 t/ha możliwe jest po zastosowaniu sprawdzonego planu nawożenia dolistnego DR GREEN:

1. Pierwszy zabieg dolistny należy wykonać jesienią w fazie formowania rozety, stosując: 2 kg/ha DR GREEN RZEPAK + 1 kg/ha DR GREEN QUALITY.

UPRAWA ZYSKUJE:

SUMA WNIESIONYCH PIERWIASTKÓW: 1235,0 g/ha (B – 200 g/ha, Mn – 100 g/ha, Fe – 50 g/ha, Zn – 40 g/ha, Cu – 4 g/ha, Mo – 1 g/ha, P2O5 – 500, K2O – 340).

2. Drugi zabieg dolistny należy wykonać wiosną w fazie wzrostu pędu głównego, stosując: 1 kg/ha DR GREEN RZEPAK + 1 kg/ha DR GREEN BOROWY + 1 kg/ha DR GREEN START.

UPRAWA ZYSKUJE:

SUMA WNIESIONYCH PIERWIASTKÓW: 1087,5 g/ha (B – 220 g/ha, Fe – 75 g/ha, Mn – 50 g/ha, Zn – 20 g/ha, Cu – 2 g/ha, Mo – 0,5 g/ha, N – 120 g/ha, P2O5 – 600).

3. Trzeci zabieg dolistny należy wykonać wiosną w fazie pąkowania, stosując: 2 kg/ha DR GREEN RZEPAK + 1 kg/ha DR GREEN ENERGY.

UPRAWA ZYSKUJE:

SUMA WNIESIONYCH PIERWIASTKÓW: 895 g/ha (B – 200 g/ha, Mn – 100 g/ha, Fe – 50 g/ha, Zn – 40 g/ha, Cu – 4 g/ha, Mo – 1 g/ha, N – 100 g/ha, K2O – 400).

 

Warto sprawdzić efekty i przeliczyć możliwe zyski z przyrostu plonu rzepaku we własnej uprawie: https://www.dr-green.pl/zboza-nawoz

Koszyk został zaktualizowany
Technologia została zmieniona
Strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych zgodnie z Polityką Cookies. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij